Itališki makaronai. Jų įvairovė, kas svarbiausia?

Itališki makaronai. Jų įvairovė, kas svarbiausia? Pirmasis oficialiai paminėtas makaronų pavadinimias užfiksuotas Sicilijoje 1154m. O XVIII a. pirmą kartą paminėtas pomidorų padažas prie makaronų.  Makaronų tėvyne vadinama Italija gali puikuotis begaline įvairove makaronų. Savo sudėtimi, forma, gamybos būdais jie karaliauja visame pasaulyje. Italai puikiai išmano kaip reikia pagaminti kokybiškus makaronus, kurie išlaiko savo formą, neperverda, nesukrenta ir išlaiko savo maistine savybes.

Itališkų makaronų įvairovė

Yra begalė rūšių Italijoje gaminamų makaronų.  Populiariausios Italijoje makaronų rūšys : Spaghetti, rigatoni, penne, fusilli, tagliatelle.

Kiekviena rūšis puikiai dera su skirtingais padažais. Pavyzdžiui: Tagliatelle makaronai puikiai dera su jūros gerybėmis. Spaghetti su bolognese padažu. Rigatoni dažnai patiekiami su įvairiais padažais, kadangi jie tuščiaviduriai ir į juos puikiai prisipildo padažo.

Kaip išsirinkti ir išvirti kokybiškus Itališkus makaronus? 

SUDĖTIS 

Visi žino, kad sveikiausi makaronai yra viso grūdo dalių, bet įtin svarbu, kad makaronai būtų pagaminti iš kietųjų kviečių. Šis kriterijus yra svarbiausias renkantis makaronus. Kietagrūdžių makaronų gamybai naudojami manai, kas lemia dar didesnį ląstelienos kiekį. Kietagrūdžiai makaronai- juose gausu ląstelienos, kuri šalina iš organizmo toksinus. Daug mineralų ir baltymų. Nuo makaronų sudėties skiriasi ir virškinimo savybės. Makaronai iš kietųjų kviečių manų skatina žarnyno veiklą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

VIRIMAS

Italijoje makaronai patiekiami al-dente – tai yra iki galo neišvirti. Svarbu nepervirti ir laikytis ant pakuotės nurodyto virimo laiko. Galite virti net šiek tiek trumpiau nei nurodyta ant pakuotės, pvz. 1 min. trumpiau. Taip būsite tikri, kad nesugadinsite makaronų. Nepervirti makaronai išlaiko savo formą, skonį ir maistines savybes.  Labai svarbu verdant makaronus pakankamas vandens kiekis. 100g makaronų naudojame 1L vandens ir 10g druskos.