Pesto padažas

Pesto padažas yra vienas populiariausių ne tik savo gimtinėje Italijoje, tačiau ir visame pasaulyje! Puikaus skonio, ir aromatų gausos pesto padažas gali būtį pagaminamas įvairių variacijų, kurios naudojamos skirtinguose Italijos regionuose.

Pesto padažo atsiradimo istorija

Pesto padažas pirmą kartą paminėtas 1860m.  Pradėtas gaminti Genojoje, Ligūrijoje, šiaurės vakarų Italijoje. Dar senovės Romoje gamino padažą, kurio sudėtyje buvo sūrio, česnakų ir prieskoninių žolelių. XVII a. Italai pradėjo gaminti šį padažą, tačiau pakeitė receptą ir vietoje graikinių riešutų naudojo Ligūrijos apylinkėse augančius kedro riešutus ir bazilikus.  Šiame padaže vyravo aštrus česnakų skonis, kurį labiausiai įvertino Genujos regiono jūreiviai, šį padažą naudojo kaip vaistą nuo visų ligų. Jureiviai išpopuliarino šį padažą po visą pasaulį.

Pesto pavadinimas kilo nuo jo gamybai naudojamų įrankių pavadinimo, kuriais padažo ingredientai yra sutrinami akmeninėje grūstuvėje (mortaio) su mediniu koteliu (pestello). Taip pat nuo jo paruošimo būdo – trynimo (pestare).

Pesto padažo receptų įvairovė

pesto padažas
pesto padažas

Pesto padažas gaminamas savo atsiradimo regione Genujoje gaminamas iš apylinkėse auginamų bazilikų, pinijų sėklų, česnakų, ypač tyro alyvuogių aliejaus ir kietojo sūrio. Sicilietiškame pesto padaže naudojami pomidorai vietoje bazilikų, o kedro riešutai pakeičiami migdolais. Neapolietiškame pesto ruošiamas be sūrio, su džiovintais pomidorais ir migdolais. Variacijų gali būti kuo įvairiausių, svarbiausia nebijoti ekspermentuoti ir naudoti kokybiškus produktus.

Pesto padažo naudojimas patiekaluose

Pesto padažas yra nuostabaus kvapo ir skonio padažas. Paigaminę ar įsigiję kokybišką pesto padažą galėsite tuo įsitikinti patys, jei dar to nepadarėte anksčiau! Pesto padažo panaudojimas yra labai platus ir įvairus. Galite derinti kartu su Jūsų mėgstamais patiekalais ir atrasti naujų skonių.  Pesto padažas yra labai populiarus iki šių dienų Italijoje ir daugiausiai jis naudojamas makaronų patiekalams gardinti, tačiau labai populiarus ir su kitais patiekalais. Pesto padažą galite panaudoti ant picos, į risotto, ant panini sumuštinių ir brusketų, keptos mėsos ar žuvies, bei daržovių patiekaluose. Itin mėgstamas pesto padažas yra su mocarela sūriu ir pomidorais.  Pesto padažas gali būti panaudojamas ir mėsos bei žuvies  marinavimui, kas suteiks puikų aromatą.

mini ITALIJA parduotuvėje galite rasti Ligūrijos pesto  

Šio pesto sudėtyje galite rasti kedro riešutų, česnakų, Parmezano sūrio, ypač tyro alyvuogių aliejaus.